לכבוד ט"ו באב שבפתח, ריכזנו 5 דרכים בהן אהבה מיטיבה עם הבריאות. אז למה כדאי לאהוב? כי אהבה מפחיתה כאב!

1. כי אהבה מפחיתה כאב

אומרים שהאהבה כואבת, אבל מתברר שאהבה יכולה גם לסייע להתגבר על כאב. חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד גייסו סטודנטים שהיו בחודשים הראשונים של מערכת יחסים, המוגדרים כשלב האהבה האינטנסיבית. הם התבקשו להביא תמונות של האהוב שלהם ותמונות של מכר אחר המושך באותה מידה כמו בן זוגם. החוקרים השתמשו בסריקות fMRI על מנת לבדוק את הפעילות באזורים שונים של המוח בזמן שמחשב גרם להתחממות של עצם שהונח על יד הנחקרים וגרם לכאב בינוני, כשבמקביל הראו להם את התמונות. התבוננות בתמונת האהוב הפחיתה את תפיסת הכאב הרבה יותר מאשר התבוננות בתמונת המכר. בנוסף, סריקות המוח הראו כי האהבה השפיעה על המוח באותו אופן כמו קוקאין או משככי כאב חזקים.

המחקר אומנם התמקד באנשים בשלבים מוקדמים ברומן, אבל מחקר נוסף שפורסם בשנה שעברה מצא כי גם כשמדובר במערכות יחסים ארוכות, האהבה עשויה להקל על הכאב. לפי המחקר שפורסם בכתב העת The Journal of Pain, נישואים טובים ויציבים מפחיתים את הכאב בקרב הסובלים מדלקת מפרקים שגרונית. החוקרים הראו כי מה שעוזר זה לא רק עצם הנישואים עצמם, אלא חוזק ואיכות הנישואים.

2. כי זוגיות בכלל (ונשיקות באופן ספציפי) מגנה מפני לחצים

מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Stress העלה את האפשרות שמערכת יחסים מחייבת משנה את ההורמונים בגוף באופן שמפחית לחץ. סטודנטים לתואר שני התבקשו לעבור מבחן, כשנאמר להם שהציון שיקבלו ייכלל בציון הסופי של הקורס. לאחר המבחן החוקרים בדקו ומצאו כי נבדקים משני המינים שלא היו בזוגיות מחייבת, היו בעלי רמות גבוהות יותר של קורטיזול – המוכר כהורמון לחץ, מאשר נבדקים נשואים. הם הסיקו כי לנישואים השפעה על עמעום תגובות הקורטיזול ללחץ פסיכולוגי. המחקר מעלה את האפשרות שאנשים שלא נמצאים במערכת זוגית מגיבים יותר ללחץ פסיכולוגי.

ממצאים אלה מצטרפים לעדויות הולכות ומתרבות המראות כי נישואים ותמיכה חברתית יכולים להגן מפני לחץ. החוקרים מסבירים כי למרות שנישואים עלולים להיות די מתוחים בפני עצמם, הם מקלים על אנשים להתמודד עם גורמי לחץ אחרים בחיים.

אבל לא רק מערכת יחסים מחייבת וארוכה מסייעת להירגע. מחקר נוסף שפורסם בשנה שעברה הראה כי נשיקה יכולה להרגיע. מתברר שכשהשפתיים נפגשות, יכולה להיווצר שרשרת של שינויים כימיים שיסובבו לכם את הראש. במסגרת המחקר שבוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת לפאייט, זוגות סטודנטים התבקשו להתנשק במשך 15 דקות. רמות הכימיקלים בדמם וברוקם של המתנשקים נמדדו והושוו לפני ואחרי הנשיקה. גם אצל הגברים וגם אצל הנשים נצפתה ירידה ברמת הקורטיזול- מה שמצביע על כך שרמות הלחץ ירדו. בקרב הגברים נרשמה גם עלייה ברמת האוקסיטוצין- הורמון משכך לחץ.

3. כי אם אתם גברים, מערכות יחסים גורמות לכם להיבדק ולקבל לטיפול בזמן

מחקרים רבים הראו כי בני זוג אוהבים נוטים לעודד רפואה מונעת, מחזקים התנהגויות בריאותיות כמו פעילות גופנית ושימוש בחוט דנטאלי, ומפחיתים התנהגויות לא בריאות כמו שתיית אלכוהול מופרזת.

כך לדוגמא, מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Canadian Medical Association Journal מצא כי גברים נשואים וגברים במערכות יחסים רציניות פונים מהר יותר לסיוע רפואי לאחר התקף לב, בהשוואה לגברים רווקים, גרושים או אלמנים. בקרב הגברים הנשואים, 75.3% הגיעו לבית החולים תוך 6 שעות מהרגע בו החלו הכאבים בחזה, בהשוואה ל- 67.9% בקרב הרווקים, 68.5% בקרב הגרושים ו- 70.8% בקרב האלמנים. החוקרים חישבו ומצאו כי ברמה של החולה – הזמן שנחסך הוא חצי שעה בממוצע.

לעומת זאת, לנשים נשואות או כאלו שהיו בקשרים רציניים לא היה יתרון על פני נשים אחרות בזמן ההגעה לבית החולים. החוקרים אומרים כי ייתכן והסיבה לכך היא שנשים נוטות יותר לקבל על עצמן את תפקיד המטפל ולדרבן את בני זוגן להגיע לטיפול מהר יותר.

בשנה שעברה חוקרים מצאו שגברים נשואים היו בעלי סיכוי גבוה יותר ב- 6 אחוז להגיע לרופא המשפחה, מאשר גברים רווקים. לעומת זאת, נשים נשואות ורווקות הגיעו לרופא באותם שיעורים.

4. כי נישואים מאושרים מפחיתים את לחץ הדם

במסגרת מחקר שפורסם ב- 2008 בכתב העת Annals of Behavioral Medicine כ- 300 מתנדבים חוברו למכשיר שמדד את לחץ הדם שלהם במשך 24 שעות ביממה. נמצא כי לאנשים נשואים הנשואים באושר, לחץ דם נמוך יותר מאשר רווקים. אבל זה לא עצם הנישואים, אלא האיכות שלהם. אנשים נשואים לא מאושרים היו בעלי לחץ דם גבוה יותר משתי הקבוצות האחרות.

5. כי זוגיות מעלה את הסיכוי לשרוד סרטן

מחקר שפורסם השנה בכתב העת Cancer Epidemiology מצא כי לאנשים נשואים סיכוי גבוה יותר לשרוד את מחלת סרטן המעי הגס. המחקר שנערך על כמעט 130,000 מטופלים מצא כי גם גברים נשואים וגם נשים נשואות היו בעלי סיכון נמוך יותר למוות, בכל שלב של המחלה. סך הכל סיכויי ההישרדות של אנשים נשואים החולים בסרטן המעי הגס היו גבוהים ב- 14% בהשוואה לחולים שאינם נשואים.

רוצים לקבל פרטים נוספים?