טיפולי גוף-נפש מוגדרים ע"י המרכז הלאומי לרפואה משלימה ואלטרנטיבית (NCCAM) , אגף בתוך המכון הלאומי האמריקני לבריאות ( NIH ), כ- "מגוון טכניקות המיועדות לחזק את יכולות התודעה ( Mind ) להשפיע על פעילות הגוף על סיפטומיים גופניים כגון מדיטציה, תפילה, יוגה ודמיון מודרך ותרפיה באמנות".
נושא חשוב זה נדון בכנס השנתי של החברה לאונקולוגיה משולבת ( Society of Integrative Oncology ) שהתקיים בסאן פרנסיסקו בחסות אוניברסיטת סאן-פרנסיסקו ( UCSF ), המאגדת בתוכה את מיטב הרופאים, החוקרים והמטפלים בתחום זה בבתי החולים הגדולים בעולם כולל במרכזים הרפואיים המובילים לסרטן בארה"ב ובינהם: MD Anderson , Memorial Sloan-Kettering, Dana Farber , Duke .
ד"ר מרטין רוסמן, מנהל המרכז לרפואת גוף-נפש ב- UCSF תיאר את חשיבות התודעה האנושית בתהליכי ההחלמה וההתמודדות עם המחלה. ד"ר רוסמן פתח את הרצאתו בציטטה מפורסמת של ( Yogi been ): "מה שמבדיל בין רפואה וטרינרית לרפואת אדם היא המיינד האנושי, 90% מהזמן, חצי מהדברים הם מנטליים". לדברי ד"ר רודמן, יכולת של `המיינד` האנושי לדמיין הן הגורם ששינה את עולמנו יותר מכל דבר אחר. מגדל אייפל, הפרימדות במצרים, והבית בו אנו גרים החלו במחשבה, בדמיון. ולמעשה, כל היצירות שיצר האדם החלו מזרע של מחשבה.
לדעת ד"ר רוסמן כיום כבר ברור כי לתודעה יש השפעה משמעותית על בריאותנו, כפי שמוגדר באתר ה- NCCAM ולכן השאלה המשמעותית היא האם אנו חכמים מספיק לנצל את העוצמה האדירה של התודעה לקדם את הבריאות בחיינו או שמא אמו מעוררים תכופות מתח ומחלה גם כאשר אנו צועדים ביום יפיפה על שפת הים בחוף תל-אביב.
הניסיון הקליני מראה שמטופלי סרטן מאופיינים בפחד מהעתיד, יחד עם רצון לפעול בקשר למחלה, רצון שלעיתים בשל חוסר ידיעה מה לעשות. בשל עודף מידע- מה לעשות, במי לבטוח בשל חוסר מידע באשר לגורם הסרטן ולשיטת טיפול בטוחה.
באשר למחקר המדעי בדבר יעילות הטיפולים – הרי שטרם בוצעו מחקרים מדעיים רחבי היקף שיוכיחו השפעת טיפולי גוף-נפש על שיפור ההישרדות של חולי סרטן. כיום ישנם רק מחקרים קטנים שתמכו בהשפעת תרפיית גוף-נפש על מהלך המחלה כגון של המחקר של הפסיכיאטר Fawzy על חולי מלנומה, ומחקריהם של Spiegel ו- .Simonton ועל נדרשים מחקרים מדעיים מבוקרים אקראיים כדי לבחון השפעת הטיפולים על הפרוגנוזה.
בנוגע להשפעת טיפולי גוף-נפש על איכות החיים – יש מחקרים רבים התומכים בצורה חד משמעית ביעילות תרפיות גוף-נפש על איכות החיים, ותופעות הלוואי והדבר את מצויין באתר של משרד הבריאות האמריקאי ( NIH- NCCAM ) "השפעה רבת העוצמה בה גורמים רגשיים, מנטליים, חברתיים, רוחניים והתנהגותיים יכולים להשפיע על הבריאות".
מחקר חשוב שבוצע ב- MD Anderson Cancer Center הודגמה החשיבות של stress management לפני ניתוח ערמונית. הקבוצה שקיבלה את הטיפול לפני הניתוח נהנתה משיפור משמעותי בתפקוד הכללי ובאיכות החיים יחסית לקבוצת הביקורת. במעקב שנערך למטופלים התגלה באופן מפתיע כי ההשפעה המועילה של הטיפולים נצפתה אף לאחר שנה, לאחר הניתוח.
ההסבר המדעי לקשר בין הביולוגיה למתח הוצג ע"י ד"ר Elish Epel שתיארה מחקר על נשים בבתי מחסה האחראיות על ילדים רבים, ושרויות במתח רוב שעות היום. במחקר נבחנה השפעת המתח על מערכת החיסון, ועלה כי קיום של oxidative stress יכול לגרום לקיצור הטלומרים והזדקנות מואצת. מחקר נוסף בודק כיום את השפעת טכניקות מדיטציה והפחתת מתח על הטלומרים, מתוך השערה אפשרית כי יתכן ורגיעה תוביל להארכת הטלומרים.
לסיכום לאור ההשפעה המועילה של טיפולים אלו על איכות החיים, הקטנת תופעות הלוואי של הטיפולים ושיפור הליכי ההחלמה מומלץ ביותר לשלב בין טיפולי גוף-נפש כגון דמיון מודרך, מדיטציה, יוגה תוך כדי הטיפול הקונבנציונלי, ובעיקר על רקע שיעור תופעות לוואי נמוך ביותר של טיפולים אלו כאשר ניתנים ע"י מטפלים מיומנים.
ד"ר שחר לב-ארי ( PhD ) חוקר סרטן ומנהל המחקרים של היחידה לרפואה משלימה בבית חולים איכילוב. בעל הכשרה וידענרחב ברפואה משלימה/משולבת